Kilpa-aerobic

LAJIESITTELY

 

Yleistä

Kilpa-aerobic on vaativaa ja korkealla intensiivisyydellä tapahtuvaa liikkumista musiikkiin suorittaen vaaditut, haastavat vaikeusosaelementit.

Kilpa-aerobicissa kilpailuohjelmassa täytyy osoittaa luovuutta täydellisesti integroituna kaikkiin vaadittaviin vaikeusosiin, musiikkiin ja ilmaisuun. Sarja yhdistää elementtejä aerobicista ja voimistelusta musiikin, tanssin ja koreografian kanssa.

Kilpa-aerobic kehittää fyysistä voimaa, notkeutta, koordinaatiota sekä äärirajoille ulottuvaa aerobista kestävyyttä yhdessä suorituksessa. Aerobic on kiinnostavaa ja esteettisesti miellyttävää katsottavaa.

Kilpa-aerobicissa kilpaillaan seuraavissa luokissa: miehet yksilö, naiset yksilö, parit, joukkueet (kolme henkilöä) ja ryhmät.

Kansainvälinen voimisteluliitto FIG (Federation Internationale de Gymnastique) määrittää säännöt ja on ainoa kilpa-aerobic liitto jonka Kansainvälinen Olympiakomitea on hyväksynyt.

Suoritus

Kilpa-aerobicin yksilöiden kilpailuohjelmat suoritetaan 7 x 7m metrin kokoisella joustoparketilla ja parit, joukkueet ja ryhmät suorittavat ohjelmansa 10 x 10 alueella.

Kilpailu suorituksen kesto on yksilöillä 1min 30sek ja parit, joukkueet ja ryhmät 1min 45sek.

Aerobicissa on neljä vaikeusliikeryhmää, jotka sisältävät dynaamista voimaa, staattista voimaa, hypyt/loikat sekä notkeus/tasapaino sekä seitsemän perusaskellusta sovellettuna vaadittaviin vaikeusosiin. Kilpailuohjelma saa sisältää luokasta riippuen korkeintaan 10-12 vaikeusliikettä (6lk).

 

Kilpa-aerobic seurassamme

Kilpa-aerobic alkoi seurassamme 1998 ensin yhdellä ryhmällä. Ryhmä menestyi heti ja pääsikin edustamaan seuraamme ja Suomea kaksiin MM-kilpailuihin.

Nyt mukana on jo kolmisenkymmentä aerobiccaria, pienimmät 2lk pistekilpailijoita ja vanhimmat jo parikymppisiä biccareita.

Aaerobiccarit treenaavat paljon yhdessä, ikään katsomatta. Etenkin kesällä pidetään yhteistreenejä ja kisojen alla esiinnytään toisille ryhmille, toisiamme kannustaen.

Aloittelija voi valita harrasteryhmistä joko Minibicin 5-7v. tai KA Minivalmennus yli 8v. Näillä tunneilla harjoitellaan perustaitoja ja tutustutaan lajiin. Ryhmät kehittelevät esitykset seuran näytöksiin. Jos taas haluaa treentata vähän kovempaa ja kilpaileminenkin kiinnostaa, voi valita aerobicin 2-luokan joka kulkee nimellä Team Asta. Tämä ryhmä osallistuu 2-luokan kilpailuihin, jossa kilpaillaan lyhyillä askelsarjoilla.

Kun perustaidot on hallussa voi 2lk nousta seuraavaan 3lk, ja sitä kautta edetä aina kilpa-aerobicin korkeimpaan sarjaan, 6-luokkaan. Valmennusryhmissä harjoitellaan jo kovaa ja tavoitteena on Cup kilpailut syksyllä ja keväällä ja keväällä myös SM-kisat. Vanhemmilla valmennusryhmäläisillä treeneihin kuuluu lajiharjoittelun lisäksi myös loikka- ja voimaharjoittelu esimerkiksi punttisallilla.

Jos iloinen meininki, musiikki ja kova treeni kiinnostaa
– tule mukaan KNV:n vauhdikkaisiin aerobiccareihin!
Lisätietoja Kia Hurri [email protected]